9 November

Hej på er! 
Den här helgen har jag jobbat så tiden framför datorn har varit obefintlig. Fast jag har inte bara jobbat utan även hunnit fixa en tårta till min kära svärmor som skulle ha gäster.
Jag har länge velat prova att täcka en tårta med SP och sist jag var i Ullared så köpte jag på mig lite på panduros outlet så nu vågade jag mig på att prova. Jättekul och pilligt var det men resultatet blev över förväntan.
Jag ska inte ta åt mig hela äran för även Vincent har varit högst delaktig i alla moment rörande denna skapelse höhö. Behöver jag säga att tålamodet har fått sig en prövning (och att mutrussinen är slut)?
 
Tårtan består av ljusa bottnar med ett lager vaniljmousse och ett lager flädermousse. Den är spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med sp och garnerad med vaniljfrosting.
 
Tårtbottnar
 
2 ägg
2½ dl vatten
2½dl vaniljyoghurt
1,25 dl matolja
200g vetemjöl
450g socker
30g mandelmjöl
45g potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
 
Smöra och mjöla tre stycken bakformar som är 20cm i diameter. Blanda ägg, vatten, matolja och yoghurt och vispa någon minut. Blanda alla torra ingridienser och tillsätt i vätskan. Vispa i ca 2 min. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
 
 
Vaniljmousse
2 dl kesella vanilj
2 dl färdig marsansås (lite tjockare gjord)
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vispad grädde
 
Gör vaniljsåsen som det står på förpackningen fast ha i lite extra pulver så att det blir som en tjock kräm. receptet säger 3 msk och jag brukar ha drygt 5. Rör ihop vaniljkrämen, vaniljkesellan, socker och vaniljsocker. Vispa grädden hårt och vänd ner den i vaniljsmeten. Låt stå i kyl över natten.
 
 
Flädermousse
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl konc fläderblomssaft (jag hade egengjord men det går lika bra med köpt)
 
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i fem min. Vispa grädden hårt. Dela ägget och rör ner gulan i i grädden. Värm saften i en kastrull, lägg ner gelatinbladen och smält dom i saften. Rör ner det i en tunn ståle ner i gräddsmeten. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i smeten. Låt moussen stå i kyl 2-3 timmar.
 
 
Lägg gärna ihop tårtan någon dag i förväg så den får gotta till sig ordentligt.
 
Här har jag spacklat tårtan med vaniljsmörkräm:
 
Vaniljsmörkräm.
115g mjukt smör
250g florsocker
2 tsk kokhett vatten (fast jag råkade ta två msk...haha)
1 msk vaniljsocker
 
Sedan var det dags att kavla sugar paste tills musten gick ur en totalt. Jag har seriöst träningsvärk i hela kroppen efter det. Är det verkligen normalt? Är alla bakare bodybilders? Höhö.
 
 
Medans jag höll på med detta så sysselsatte sig Vincent med att riva ut alla kaffefilter ut hållaren samt duka ut allt han kom åt inne i kylskåpet...
 
Här är i alla fall det färdiga resultatet toppat med det mest smickrande instagramfiltret såklart. Jag hade en idé om att göra ränder på tårtan (eftersom jag hade några rejäla fuck ups att täcka över höhö) och det blev faktiskt himla snyggt om jag får säga det själv.
 
 

Kommentarer
Postat av: Malin

Superfin, snyggt jobbat! Och sen kan jag ju meddela att att bagare har något som kallas kavlingsmaskin ;)

Svar: haha tack! Kavlingsmaskin står högst upp på önskelitan höhö
Kristin Sandgren

2014-11-09 @ 21:20:59
Postat av: Bloggande 4barnsmamma

Oj så fin den blev! Låter avanserat:)

Svar: Tack! :) Det låter avancerat men det är det verkligen inte. Det enda som är lurigt är själva täckandet av tårtan med sugar pasten. Det är lätt att det veckar sig och går sönder tyvärr men med lite övning så blir det nog bra :) kram!
Kristin Sandgren

2014-11-10 @ 05:37:21
URL: http://www.treungar.blogspot.com
Postat av: Louise

OOoooh ser jättesmarrig ut!! Är jättebra med SP! Beställer alltid det av Cili på våra tårtor så även nötallergiker kan äta 😃👍

2014-11-10 @ 10:07:26
URL: http://www.moonlightdrive.blogg.se
Postat av: Mamma

Jätte fin! Säkert jättegod!👍

2014-11-10 @ 17:24:44
Postat av: Mamma

Jätte fin! Säkert jättegod!👍

2014-11-10 @ 17:24:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0