Citronmarängpaj

Här kommer ett smarrigt recept för den som är intresserad. Jag ska defenitivt baka en igen för den var både lätt och rolig att göra. Receptet kommer från bloggen baktokig.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl [180gram]
75 gram mjukt smör
1 dl florsocker
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg + 1 äggula

Citronkräm:
Rivet skal av 1 tvättad citron
Saft av 2 citroner [~1-1,5 dl saft]
2 dl strösocker
3 äggulor [spara vitorna till marängen!]
2 msk smör
3 dl vatten
4 msk maizena mjöl

Marängtäcke:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

 Pajdeg: Häll upp vetemjölet i en bunke. Lägg ner smör, siktat florsocker, salt och florsocker. Nyp samman till en smulig massa med fingertopparna. Tillsätt ägget och äggulan. Arbeta in dem med händerna till en deg. Försök att arbeta degen så lite som möjligt, den ska bara precis ta ihop. Låt vila minst 30 min i kylskåp. Klä sedan en smord pajform med degen, nagga botten och ställ återigen in i kylen, minst 30min. Förgrädda sedan formen i nedersta falsen av ugnen, 200grader, ca 15 min.

 Fyllning: Blanda alla ingredienser till krämen i en rostfri kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning tills den tjocknar. Krämen får inte koka, då koagulerar äggen! När krämen är tjock, häll genast upp den i det förgräddade pajskalet. Stryk krämen slät med en kniv och låt kallna i formen.

 Maräng: Vispa de 3 äggvitorna till skum med elvisp. Tillsätt sedan sockret, ca ½ dl i taget, under fortsätt vispning. Tillsätt sedan vaniljsockret och fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast. Ett knep är att vända bunken upp och ned, marängen ska vara så fast att den stannar kvar i skålen -då är den klar. Bred ut marängen över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen i 3-5 min på 225graders ugnsvärme, tills toppen fått fin färg.




Kommentarer
Postat av: Lotten - ♥ Zigge & Tigra ♥

Den såg väldigt god ut men jag är sådär med citron i bakverk..

Men lite sugen att testa är jag allt! :)

2011-07-07 @ 18:07:55
URL: http://jolozi.blogspot.com
Postat av: martina k

Den har jag gjort en gång och jag kommer inte göra om den! =)

Jag trodde att marängen skulle bli sådär hård, inte mjuk och sladdrig, sen smakade den som alldeles för sötsliskig citronmarmelad, urk! =))



Men men, kul att du gillade den, haha ;-)

2011-07-07 @ 18:25:45
URL: http://www.martinak.bloggplatsen.se
Postat av: cammie

haha, måste hålla med dig. Är inte så förtjust i främmande barn heller. Tycker mest dom är störiga. haha

2011-07-07 @ 18:41:24
URL: http://tuschaa.blogg.se/
Postat av: i min lilla lilla värld

JAG HAR JU INGEN UGN! hahahaha

2011-07-08 @ 22:31:25
URL: http://saratilling.se
Postat av: Anonym

Du kan det här med att baka ser jag, kan du inte göra en rubrik "recept" eller något liknande så man kan prova på dina bakverk? :)

2011-07-13 @ 13:49:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0