Expeditionen; Min kärlekshistoria

Jag bara måste trycka in ett boktips nu så här i semester och pockettider...eller? Det hör i alla fall min semester till att klämma i alla fall en eller två böcker mellan regnskurar och utflykter.
Ska du läsa någon bok i sommar så ska du läsa Expeditionen; Min kärleksresa av Bea Uusma. 
 
"11 Juli, 1897. Ingenjör Andrées polarexpedition lyfter i en vätgasballong, på väg mot Nordpolen. Trettiotre år senare hittas resterna av deras sista läger på en öde glaciärö. I de tättskrivna dagböckerna kan man läsa hur de, efter bara några dagars luftfärd, blivit tvugna att nödlanda på packisenoch hur de i månader försöker ta sig tillbaka till fast mark. Tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. När de stiger iland på Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.
 
I snart hundra år har polarforskare, journalister och läkare försökt lösa gåtan. Vad hände egentligen på ön? Varför dog de tre expeditionsmedlemmarna, trots att de hade stora mängder proviant, varma kläder, lådvis med ammunition och tre fungerande gevär?"
 
Bea Uusma, läkare och författare, bestämmer sig för att ta reda på svaret.
 
Historien om Andrés misslyckade polarexpedition känner ni säkert till och jag har även läst andra böcker som handlar om den men ingen som denna. Den är som en faktabok och en roman i ett. Man får ta del av Andrés och dom andra expeditionsdeltagarns anteckningar samt brevväxlingen mellan Nils Strindberg och hans fästmö samidigt som vi får följa Beas egen resa i expeditionens fotspår och sökandet efter svaret på gåtan. Även fast man hela tiden vet hur det kommer sluta så är boken väldigt spännande och fängslande. Den belönades med Augustpriset för bästa faktabok 2013.
 
Läs den!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0