Recept: Chokladtårta med kinderägg

Här ska ni då få receptet på min smarriga tårta från måndagens kalas. En härlig chokladtårta med hallon och blåbärsmousse toppad med ännu mer choklad.
 
 
BOTTNAR
2 ägg
2½ dl starkt kaffe
2½ dl filmjölk
1,25 dl rapsolja
200g vetemjöl
450g socker
85g kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
 
Smöra och mjöla tre st bakformar ca 23 cm i diameter. Blanda ägg, kaffe, matolja och filmjölk och vispa någon minut. Blanda alla torra ingridienser och vispa ner i i vätskan. Häll upp smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 35 min i 175 grader.
 
FYLLNING; BLÅBÄR OCH HALLONMOUSSE
4 gelatinblad
250g frysta hallon och blåbär
3/4 dl socker
3 dl vispgrädde
Receptet räcker till ett lager i tårtan så jag gjorde två satser. fyra gelatinblad låter mycket så det känns som att man kan minska på det. 
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca fem minuter. Tina blåbär och hallon och mixa till en puré. Lägg bärpurén i en kastrull tillsammans med sockret och koka upp och låt puttra några minuter. Ta upp gelatinbladen och lägg dom i kastrullen och rör runt tills det har löst upp sig. Ställ åt sidan och låt svalna. Vispa grädden och vänd sedan i blåbäroch hallonröran i grädden. Ställ sedan in i kylen någon timme så att det får stelna. 
 
Lägg med fördel ihop tårtan kvällen innan den ska ätas så den får stå och gotta till sig i kylskåpet.
 
Sedan är det dags för spackling och garnering!
 
Jag spacklade tårtan med en smörkräm med chokladsmak.
 
SMÖRKRÄM
115g smör
250g florsocker
2 tsk kokhett vatten
30g kakaopulver
 
Blanda ihop ingridienserna till en smidig kräm perfekt att spackla tårtan med.
 
För att fästa min garnering så hällde jag även på en chokladganache på toppen.
 
GHOKLADGANACHE
100g mörk choklad (gärna 70 procentig)
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör
 
Smält chokladen i en kastrull eillsammans med smöret. Späd med grädden lite i taget till en lagom konsistens. Inte för lös och inte för fast. Låt den svalna en liten stund innan du häller ut den över tårtan för att få den läckra rinnande effekten längst med kanterna. Var snabb med att garnera tårtan innan ganachen stelnar till så chokladen håller sig kvar på tårtan. Chokladstavarna som sticker upp har jag tryckt ner långt i tårtan så det var inga problem med att få den att fastna.
 
Lycka till!
 

Kommentarer
Postat av: Malin

Oh wow! Galet snyggt!

Svar: tack så mycket! :) :)
Kristin Sandgren

2016-03-31 @ 20:38:28
URL: http://meri.itgirls.se
Postat av: Sarah

Vilken godistårta :)

Svar: Ja det gick åt lite choklad där ;)
Kristin Sandgren

2016-03-31 @ 22:19:05
URL: http://CheerSarah.devote.se
Postat av: Veronica Wallgren

Gud silken tårta!

Svar: Tack! :)
Kristin Sandgren

2016-04-01 @ 06:13:57
URL: http://wallgrenveronica.blogg.se/
Postat av: Michaela

Alltså!!!! Wow!!!! Vilket fantastiskt konstverk! Bra jobbat! Jag blir nervös bara av att tänka tanken på att göra en sådan..

Svar: Men tack! <3 den ser betydligt mer avancerad ut än den är ska tilläggas ;) kram!
Kristin Sandgren

2016-04-01 @ 07:35:37
URL: http://minahjartanochjag.webblogg.se/
Postat av: Mirelle

Hej! Tänkte försöka mig på den här, men är botten receptet till en eller tre bottnar? 😀

Svar: Hej! Receptet är till tre bottnar då man delar upp smeten i tre formar :) lycka till!
Kristin Sandgren

2016-04-15 @ 20:21:51
Postat av: Fia

WoW vilken tårta!

2016-07-08 @ 13:28:54
URL: http://sofsan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0