Mörk chokladkaka med nötknäck

Då kommer till slut det där stackars receptet som jag har suttit och klämt på hela dagen.
 
Chokladkaka
100 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
200 g blandade nötter (jag tog hälften hasselnötskärnor och hälften jordnötter)
 
Knäckglasyr
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform med avtagbar kant som mäter ca 24 cm i diameter. Hacka nöttena grovt och smält smöret. Blanda samman alla de torra ingridienserna i en bunke och tillsätt sedan smöret och äggen och rör smeten slät. Bred ut smeten jämnt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden så blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull. Värm upp blandningen och låt den koka kraftigt tills den tjocknar något ca 3-4 minuter. Ta kastrullen från värmen och tllsätt vaniljsocker och smör. Rör om till en slät konsistens. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över knäcken, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla. Tag bort kanten på formen när kakan kallnat. Den blir ännu godare om den får stå och götta sig i kylen ett par timmar.
 
 
Mumsfillibajs

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0