Recept: Chokladtårta med kinderägg

Här ska ni då få receptet på min smarriga tårta från måndagens kalas. En härlig chokladtårta med hallon och blåbärsmousse toppad med ännu mer choklad.
 
 
BOTTNAR
2 ägg
2½ dl starkt kaffe
2½ dl filmjölk
1,25 dl rapsolja
200g vetemjöl
450g socker
85g kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
 
Smöra och mjöla tre st bakformar ca 23 cm i diameter. Blanda ägg, kaffe, matolja och filmjölk och vispa någon minut. Blanda alla torra ingridienser och vispa ner i i vätskan. Häll upp smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 35 min i 175 grader.
 
FYLLNING; BLÅBÄR OCH HALLONMOUSSE
4 gelatinblad
250g frysta hallon och blåbär
3/4 dl socker
3 dl vispgrädde
Receptet räcker till ett lager i tårtan så jag gjorde två satser. fyra gelatinblad låter mycket så det känns som att man kan minska på det. 
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca fem minuter. Tina blåbär och hallon och mixa till en puré. Lägg bärpurén i en kastrull tillsammans med sockret och koka upp och låt puttra några minuter. Ta upp gelatinbladen och lägg dom i kastrullen och rör runt tills det har löst upp sig. Ställ åt sidan och låt svalna. Vispa grädden och vänd sedan i blåbäroch hallonröran i grädden. Ställ sedan in i kylen någon timme så att det får stelna. 
 
Lägg med fördel ihop tårtan kvällen innan den ska ätas så den får stå och gotta till sig i kylskåpet.
 
Sedan är det dags för spackling och garnering!
 
Jag spacklade tårtan med en smörkräm med chokladsmak.
 
SMÖRKRÄM
115g smör
250g florsocker
2 tsk kokhett vatten
30g kakaopulver
 
Blanda ihop ingridienserna till en smidig kräm perfekt att spackla tårtan med.
 
För att fästa min garnering så hällde jag även på en chokladganache på toppen.
 
GHOKLADGANACHE
100g mörk choklad (gärna 70 procentig)
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör
 
Smält chokladen i en kastrull eillsammans med smöret. Späd med grädden lite i taget till en lagom konsistens. Inte för lös och inte för fast. Låt den svalna en liten stund innan du häller ut den över tårtan för att få den läckra rinnande effekten längst med kanterna. Var snabb med att garnera tårtan innan ganachen stelnar till så chokladen håller sig kvar på tårtan. Chokladstavarna som sticker upp har jag tryckt ner långt i tårtan så det var inga problem med att få den att fastna.
 
Lycka till!
 

Kalasbilder

Hej hopp! 
I dag har jag suttit i möten precis hela dagen så jag är rätt så mör i skallen men innan jag slänger mig i säng så tänkte jag att jag skulle slänga ut dom få bilderna från kalaset som jag lyckades knäppa.
 
Paketöppning i full gång. Han fick massa fina grejer, både kläder och leksaker.
Ett jättefint stickat linne från moster låg i ett av paketen.
Sedan blev det körv med brööö.
och fika såklart!! Den chokladälskande treåringen hade önskat sig en brun tårta så självklart blev det en riktig chokladbomb med favoriten kinderägg som kronan på verket (ska försöka få ut receptet på den i morgon).
En mycket nöjd födelsedagskille som ni ser.
Jag och min dåliga hållning fick äran att skära upp första biten (och Vincent passade på att plocka på sig en årsförbrukning av socker på tallriken höhö)
Innuti tårtan fanns två lager hallon och blåbärsmousse som bröt av fint till den mastiga chokladen. Choklad och hallon är ju alltid en hit liksom.
 
Jag var fruktansvärt dålig på att dokumentera som ni ser men jag hade la fullt upp med att kalasa kan jag tro.

Vincent 3 år

Är det en vanlig dag? Nej det är ingen vanlig dag för det är Vincents födelsedag hurra hurra hurra!
I hela tre år har du berikat våra liv med dina galna upptåg ♥
Från en skrynklig liten bebis till en sjövild treåring på tre sekunder typ. Vart tar tiden vägen?
Du har utvecklats till en helt fantastisk liten person med mycket kärlek och vilja och det märks redan nu att du har en stor fascination för språk då du rabblar ord på både engelska, arabiska och spanska och babblar det gör du konstant, det är sällan en tyst minut med dig i närheten. Våran stora lilla älskling som ger sin mamma och pappa både huvudvärk och skrattanfall dagarna i ända. Vi älskar dig!
 

Vår, vår, vår!!!

I dag har solen strålat från en klarblå himmel hela dagen så vi packade oss bort till Oltorp för picknick och promenad i skogen. För en gångs skull så fick jag med mig kameran så här kommer några bilder.
 
Vi började såklart med fikat.
Sedan gungade vi gungbräda.
Ännu mer i gungning.
När barnen började cirkulera allt för nära vattnet så drog vi in i skogen i stället.
Här står vi och dividerar om vi ska gå långa eller korta varvet men det slutade till sist med den kortare sträckan efter att argumentet "jag behöver bajsa" hade lagts fram...
 
Väl hemma påskpyntade vi och gräddade belgiska våfflor. Finfin dag från början till slut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ändrade fredagsplaner

Hej på er!
Här sitter jag mol allena i mitt soffhörn och försöker vårda min huvudvärk med lösgodis och chips. Det går så där. Fast kanske bättre än whiskey som var tanken från början då jag var bjuden på just whiskeyprovning i kväll men en natt med dålig sömn och en hektisk arbetsvecka har väl satt sina spår på kålroten skulle jag tro så jag fick ändra dom planerna.
Jag ska bespara er en bild på mig i detta skick så vi kikar lite på några blandade instagrambilder från veckorna som gått (jo jag ska försöka ta tag i bloggningen igen i promise!)
 
Jag beställde en ny foundation som jag ÄLSKAR! Samt en anti-rynkkräm. Trettioårskrisen har fått ett ansikte höhö.
Vi har firat in våren med en picknick
Dagen efter såg det ut så här...
Jag firade en fin kollegas födelsedag och gick på afterwork.
Vide har tappat hela två tänder men den där gulliga gluggen fick han aldrig för det hade redan vuxit ut nya tänder bakom.
Vi har bokat bröllopsresa! En veckas kryssning i västra karibien väntar på oss i januari och jag smäller av bara av att tänka tanken.
Vi har fredagsfikat
Fått känna på våren igen. Solbrillor = vår liksom.
Käkat tacos på en tisdag ♥
Provat och beställt vigselring men den håller jag hemlig tills vidare. Fikan kan ni få se i alla fall höhö.
Vi har även fått finfin kärlekspost från våran bröllopsfotograf. Min fina aprilmamma Cecila som tar sig hela vägen från Stockholm för att föreviga vår dag ♥
I dag är jag sleten som en överkörd gnu men för bara några fredagar sedan var jag sminkad och fräsch så en FBF på det.
 
Vad har ni för er denna fredagen då? Tell me!

Allt om bröllops omslagsbrud

Hej på er vänner nu vill jag be er om en tjänst.
Jag tävlar typ aldrig i någonting men kunde såklart inte motstå att ställa mig framför kameran i allt om bröllops monter på bröllopsmässan i Göteborg. Så nu vore jag evigt tacksam om ni ville lägga en röst på mig så jag får chansen att hamna på Allt om bröllops omslag. Hur häftigt vore inte det?
 
Allt ni behöver göra är att klicka på bilden här och skriva in er mejladress och trycka på rösta för att lägga en röst på mig ♥
Man får rösta en gång per IP-adress så testa med både datorn, mobilen och jobbdatorn unt så vider höhöhö.
 
Visst vill du väl se det här stela leendet på en tidningshylla nära dig?
 
 

RSS 2.0